Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Υπόθεση Ντόρας - άκομψη; στημένη; ή απλή σύμπτωση;

Η υπόθεση με το πόθεν έσχες του κ. Κούβελου, συζύγου της κας. Μπακογιάννη, φαίνεται να λαμβάνει νέα τροπή, μετά την αποστολή εισαγγελικού αιτήματος προς τη Βουλή για άρση της βουλευτικής ασυλίας της κας. Μπακογιάννη. Όσοι εκδηλώνουν χαιρέκακα την ικανοποίησή τους για την τροπή αυτή, ίσως να πρέπει να το ξανασκεφθούν.

Δεν είναι ότι η κα. Μπακογιάννη είναι αθώα - αυτό είναι κάτι, που θα κριθεί από τη Δικαιοσύνη και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εκ των προτέρων πώς αυτή θα αποφανθεί (μολονότι, προσωπικά, οι εξηγήσεις που είχε παράσχει δημοσίως η κα. Μπακογιάννη μου είχαν φανεί αρκούντως λογικές). Είναι ότι η χρονική συγκυρία, στην οποία επελέγη να διαβιβασθεί το αίτημα, θέτει εν αμφιβόλω το ίδιο το κύρος της δικαιοσύνης και, κυρίως, την ανεξαρτησία της.

Είναι προφανώς αρκετοί αυτοί που θα έχουν να κερδίσουν εκλογικά από μία δυσφήμηση της κας. Μπακογιάννη (θεωρητικά σ' αυτούς συμπεριλαμβάνεται και η Δράση - Φιλελεύθερη Συμμαχία). Ότι το αίτημα απεστάλη την ημέρα αμέσως μετά το κλείσιμο της Βουλής (η οποία θα μπορούσε, κατόπιν αιτήματος της ίδιας της κας. Μπακογιάννη, να άρει την ασυλία της) και κατά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου «φωνάζει» (χωρίς, φυσικά να αποδεικνύει) ότι στην ενέργεια αυτή εμφιλοχώρησαν πολιτικές σκοπιμότητες. Θυμηθείτε και την άλλη πρόσφατη ιστορία, να ζητηθεί από τη Βουλή η διερεύνση των τυχόν ποινικών ευθυνών του κ. Παπανδρέου και του κ. Παπακωνσταντίνου, επειδή επιθυμούσαν η ΕΛΣΤΑΤ να παρουσιάσει το έλλειμμα στο πραγματικό του μέγεθος (λεπτομέρεια: στην τελευταία αυτή υπόθεση έκλεισε ο φάκελος της προκαταρκτικής εξέτασης προτού καν υποβάλει απολογητικό υπόμνημα/ εξηγήσεις ο βασικός ύποπτος, πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ).

Και οι δύο υποθέσεις δημιουργούν εύλογες αμφιβολίες τόσο για την ποιότητα των δικαστικών λειτουργών, όσο και για την αμεροληψία τους. Επαναλαμβάνω, δεν μπορούμε να προκαταβάλουμε την τελική κρίση της δικαιοσύνης - ούτε και μπορώ να μιλήσω για λογαριασμό της κας. Μπακογιάννη ως προς την ουσία της υποθέσεως (ούτε θα το ήθελε και η ίδια, άλλωστε, είμαι σίγουρος πως ξέρει πολύ καλά πώς να υπερασπισθεί τον εαυτό της). Αλλά η όλη υπόθεση μας γεννά μεγάλους φόβους, για το πώς μπορεί η δικαιοσύνη να χειραγωγηθεί και να χρησιμοποιηθεί για πολιτικούς σκοπούς. Ελπίζουμε να διαψευσθούμε, μολονότι είναι γνωστή η ρήση ότι σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να αποτελεί σύμπτωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου